Reprezentanti ai Greenpeace Romania s-au intalnit recent cu membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO in vederea sustinerii proiectului “Padurile de fag – patrimoniu natural comun al Europei”.
Intalnirea s-a inscris in cadrul activitatii de informare in randul senatorilor si deputatilor din cadrul comisiilor parlamentare referitor la campania Greenpeace Romania de includere a padurilor valoroase de fag in UNESCO. In cadrul acestor sedinte de comisie au fost initiate si dezbateri pe tema padurilor din Romania. In total, au fost informate despre aceasta initiativa si s-au initiat dezbateri in cadrul a opt comisii parlamentare, insumand peste 150 de membri. Acest demers face parte din campania de protejare a padurilor desfasurata de catre Greenpeace Romania inca din anul 2011.
“Cu toate ca padurile se taie intr-un ritm de 3 ha/ora, Romania inca detine suprafete importante de fagete virgine, amenintate de mangementul defectuos si exploatarea industriala a lemnului. Din punctul de vedere al valorii genetice si al biodiversitatii sustinute de catre acestea, padurile virgine de fag sunt cele mai importante si putem aminti aici padurile de la Izvoarele Nerei – Coşava Mica, Cheile Nerei, Valea Cernei, Valea Higeg, Strambu Baiut-Grosii Tiblesului etc. Protejarea lor, prin includerea in patrimoniul UNESCO, este in interesul comun si reprezinta o contributie semnificativa la conservarea patrimoniului mondial din partea Romaniei,” a declarat Laurentiu Ciocirlan, coordonator de campanii Greenpeace Romania.
Romania poate propune includerea unor paduri virgine de fag in patrimoniul UNESCO pana la finalul anului 2014. De trei ani, Greenpeace deruleaza o campanie in Romania pentru a include cele mai valoroase paduri seculare de fag in patrimoniul mondial UNESCO. Finalizarea procedurii presupune realizarea unei documentatii specifice, investigatii de teren, masuratori, inventarieri si alte activitati specifice.
Pana acum, tari precum Slovacia, Ucraina si Germania, au facut deja acest pas si au reusit sa includa paduri in UNESCO. Astfel de paduri seculare de fag si amestec de fag, mai exista si in Romania, Bulgaria, Austria, Slovenia, Croatia, Polonia, Albania, Macedonia, Bulgaria, Italia, Grecia, Franta si nordul Spaniei. In Romania, aceasta este prima initiativa de acest fel. (A.D.).